Home Made Comics — ett svenskt seriefanzin

Home Made Comics — ett svenskt seriefanzin

Home Made Comics är ett fanzin med tecknade serier utgivet av Ola Forssblad. Seriefanzinet kom med sitt första nummer 1990.
Home Made Comics #18 är senaste utgåvan.
:: KÖP HMC HÄR ::

Du ska väl medverka i Home Made Comics #18?

Gulp! Måste nog starta en veckotidning. 250 sidor Home Made Comics #18 preliminärt planerade på mindre än fem timmar!

Sitter du hemma och ritar serier? Du borde skicka in dem till Home Made Comics! Sveriges ädlaste antologifanzin kommer med en ny utgåva hösten 2018. Det vore buskul om just du vill vara med.

Nytt för den här gången är att jag spikat sidantalet till ynkliga 250 sidor redan från början. Tanken är att boken ska klara portogränsen för 500 gram och gå att posta i en brevlåda. Tanken är också att jag varken ska slita ut mig själv eller min plånbok. 

Deadline 250 sidor: När boken är full är det stopp för den här gången. Hör av er bums med vad ni jobbar med eller tänker skicka in och hur många sidor det är. 

Mejla till ola@forssblad.com.

Jag försöker posta uppdateringar om läget så ofta jag bara kan. Gilla Home Made Comics på Facebook och följ mig på Instagram, Tumblr och Twitter för fortlöpande information. 

Om just din serie inte kommer med den här gången så misströsta inte – planen är att #19 ska komma ganska tidigt 2019. Vill du underlätta för mina planer gör du det bäst genom att beställa gamla nummer av Home Made Comics här.

Deadline medverkan: När alla 250 sidor är planerade. 
Deadline färdigt material: Den sista juni 2018. 

Instagrambilder_Call-to-entry_mm.png


Slutformat: 155×230 mm.
Satsyta: 131×202 mm.
Utfall: 5 mm.
Yttermarginal: 12 mm.
Huvudmarginal: 12 mm.
Innermarginal: 12 mm.
Fotmarginal: 16 mm.
Måtten är inte så noga, oftast går det att passa in det mesta på ett bra vis, men om du tecknar med HMC i åtanke kan måtten här vara till en hjälp.
Omfång: Minst fem sidor, max 12 sidor. Det kan vara flera olika serier. Serier i alla stilar och genrer är lika välkomna. Färgserier föredras eftersom hela boken trycks i färg.
Färg och gråskala: Tiff 400–600 dpi. 
Svartvitt: Bitmapp-tiff 600–1200 dpi.
Teknik: Är du osäker på tekniken, hör av dig. Jag pillar i ordning allt material så det blir rätt för tryck och för mitt lätt maniska ordningssinne. 
Språk: Svenska. Engelska går också bra i undantagsfall.
Betalning: Inga honorar förutom ära, glädje och ett medverkande­exemplar.
Skicka filer: Mejla, sprenda eller wetransferera till ola@forssblad.com.
Filnamn: Döp gärna dina filer med ditt namn, seriens titel och sidnummer: 
Namn Namnsson - Titel titel 01.tif. 
Namn och titel: Ha gärna med ditt namn och seriens titel på seriens första sida.

Upphovsrätt: Det enda du upplåter är rätten att publicera din serie den här gången i den här boken och i marknadsföring av den. Upphovspersonen behåller alla rättigheter och det går alldeles utmärkt att sälja eller publicera serien i andra sammanhang.

Tidigare publicerat material: Det går bra att skicka in serier som publicerats tidigare i exempelvis ett eget fanzin eller andra tidningar, tidskrifter eller böcker. Men det är naturligtvis roligare med nylagade serier, som inte dyker upp i andra antologier samtidigt.

Skämtteckningar och enrutingar: Det går också bra att skicka in annat en renodlade serier, men tecknade serier är att föredra. 

Kommunikation: Jag försöker svara på mejl och meddelanden och ge besked om serien är antagen så fort jag kan. Under kontorstid är jag i regel inte kontaktbar i någon kanal.

Korrigeringar: Jag gör oftast en hel del korrigeringar i serierna. Städning av skräpprickar och skissrester, tryckanpassning och svällning av färger, korrigering av språk och textning och så vidare. Så bli inte förvånad om din serie blir ännu bättre i tryck än du föreställt dig. Men ju mer noga du är desto mindre jobb behöver jag göra. Större ingrepp görs naturligtvis alltid i samråd med upphovspersonen.

Korrektur: Jag korrekturläser alla serier mycket noga, men låt gärna någon annan läsa din serie innan du skickar in den. 

Rabatt: Alla medverkande får rabatt på boken om du vill köpa fler exemplar. 

HMC18-info2.jpg
HMC18-info3.jpg